DESIGN KEUZES

Concept
Ik wilde een mooie maar moderne website maken die ik ook zou kunnen gebruiken voor in mijn portfolio. Eentje waar ik trots op was en waar ik van kon zeggen, deze heb ik helemaal zelf ontworpen en gerealiseerd.

Eerst begon ik wat inspiratie op te doen op dribbble, een site waar andere designers hun creaties tonen. Vaak vindt ik hier wel leuke dingen waarvan ik denk die kan ik gebruiken. Daarna begon ik met het designen in Adobe XD. Eigenlijk altijd maak ik mijn designs wel in XD, je kunt gemakkelijke een prototype maken en ik makkelijk in gebruik. Ik kan makkelijk mijn design delen en mijn design door andere laten beoordelen.

Waarom zo bedacht?
Ik heb het op deze manier gedaan omdat ik mezelf wilde uitdagen op het vlak van wordpress en CSS. Ik heb verschillende sections onder elkaar gezet in en logisch wijze. Op de volgorde van het menu. Zo bleef het overzichtelijk. Ik wilde dat het meer op een website ging lijken dan op een echt portfolio. Het moest een echte stagewebsite worden.

Formaat/media keuze
Het is niet echt een formaat keuze, maar meer een media keuze. Ik heb gekozen om het in wordpress te realiseren omdat ik in wordpress het optimale resultaat kan behalen. Ook omdat we op mijn stage alleen gebruik maken van wordpress, divi en css. Ik weet dat aan het eind van mijn stage ik ook html/css moet beheren daarom heb ik sommige section gemaakt met de module code. Hiermee kan ik toch html/css toepassen in mijn wordpress website. Uiteindelijk kan ik in wordpress een veel professionelere website maken dan dat ik hem in html/css had gemaakt. Ook kost een html/css veel meer tijd dan een wordpress website waardoor de keuze voor wordpress nog groter werd.

Typografie
Ik heb gekozen voor het font, Montserrat. Het is een vrij chique maar eenvoudig font. Je kunt het vrijwel overal voor gebruiken en is zeer goed leesbaar op mobiel/desktop. Voor de titels heb ik bold gebruikt zodat de titels meer opvielen en je een verschil zag tussen titels en tekst. Door overal hetzelfde font te gebruiken is dit een soort eenheid geworden.

Kleurgebruik
Met het designen begon ik ermee dat als je op de website komt je eerst een grote foto van mezelf ziet. Toen ik hier een geschikte foto voor had gekozen ging ik kijken welke kleuren ik wilde gebruiken. Het groene 

 

en beige kwamen allebei veel voor in de foto dus wanneer ik deze in gehele website zou gebruiken zou het een geheel worden en zou de foto perfect in de website passen. Nadat ik deze kleuren toegepast had in de website zag je ook echt dat de foto qua kleuren perfect in de website paste. Het was dus een goede keuze om voor de kleuren groen en beige te gaan. Groen heb ik gebruikt als hoofdkleur omdat deze wat meer uitspreekt dan beige. Beige heb ik gebruikt voor kleine details en sommige elementen. Als font kleur heb ik gekozen voor de kleur donker grijs omdat dit zeer goed leesbaar is op een digitaal scherm en het mooi mengt met de kleuren groen en beige.

Indeling
Wanneer je op de pagina komt zie je als eerst een grote afbeelding van mij en de belangrijkste informatie die je gelijk nodig hebt als je op de pagina komt. Daarna komt informatie over mijn stagebedrijf, een korte beschrijving waarna je door kunt linken naar de volledige pagina van mijn stageplek. Hieronder zie je een quote die ik eigenlijk best veel gebruik maar waarvan ik vind dat deze ook echt klopt. Daaronder zie je mijn leerdoelen, links zie je wat mijn leerdoelen zijn met een korte uitleg eronder en rechts zie je een button waarmee je naar de volledige pagina kunt. Daar weer onder zie je rechts een afbeelding van unsplash om al sfeerbeeld te gebruiken en als opvulling. Links zie je een korte uitleg over wat de werkprocessen inhoud en wat het betekent voor deze stage. Daaronder heb je een button waarmee je naar de volledige pagina van werkprocessen kunt. Daaronder zie je elementen die ik geleerd hebt met een button eronder waarmee je naar de volledige pagina kunt. Er staan elementen als divi, css, designkeuzes en logboek.

Vervolgpagina’s zijn erg simpel en eenvoudig ingedeeld. Soms een afbeelding tussendoor maar vooral tekst. Ik vond het niet nodig om hier een heel ingewikkeld ontwerp van te maken aangezien het vooral om de tekst gaat en er weinig is om erom heen te doen. Misschien dat ik in mijn verdere verslagen hier meer mee wil doen zodat het meer een geheel is met de homepage.

Beeldmateriaal/fotografie
De grote foto op de homopage heeft Max van Zuilen gemaakt tijdens de fotografielessen op school, de foto is dus in eigen bezit.

De overige foto’s heb ik van unsplash of pexels

Bronvermelding
Mijn enige externe bron is de website van 99projects, www.99projects.nl . Daarnaast heb ik soms wat vragen aan Rob en Steven gesteld. Voor de rest heb ik geen andere bronnen gebruikt.

TWEEDE VERSLAG

Design | Typografie | Kleurgebruik
Over het design van het eerste verslag was en ben ik nog steeds zeer tevreden. Juiste verhoudingen, juiste keuzes en het juiste totaal plaatje. Toen ik mijn verslag aan andere liet zien, was het eerste wat ze zeiden: je ziet je gezicht niet. Zelf vond ik het eigenlijk niet zo’n probleem maar als andere dit zeggen dan ga ik je hier toch over nadenken. Omdat ik de kleuren had gebaseerd op de foto moest ik bij een andere foto ook een andere kleur kiezen. Zo heb ik hetzelfde design gebruikt maar met andere foto’s en een andere kleur. Door de samenhang van foto’s, bijpassende kleuren en de juiste typografie is het weer een mooi geheel geworden.

Beeldmateriaal/fotografie
De grote foto die je direct ziet op de home page is gemaakt door Els Hagenaars in de buurt van het Grafisch Lyceum Utrecht tijden een fotografie les. De banner op de vervolgpagina’s is tijdens een fotografie les in Rotterdam door Arthur Coremans gemaakt. De overige foto’s heb ik heb unsplash en zijn vrij voor gebruik.

Bronvermelding
Bij de aanvullende informatie heb ik geen andere bronnen dan mijzelf gebruikt.